Surikat-söt men inte alltid älskad

För några år sedan var vi på Aablorg Zoo i Danmark. Jag skulle fota apor men fastnade första i området där en familj surikater bodde. Högst upp på en sten stod en surikat på vakt och under denna på marken låg hela övriga familjen och sov. Det är så de gör för att hålla koll på eventuella rovdjur eller vakta ungar så de inte ger sig för långt bort. Jag fotade en massa bilder på dem och jag gjorde sedan en kolteckning av en av bilderna.

Surikat Meercat
”Watching out” Charcoal on paper 54×67 cm

Dess underbara karaktärer bor mestadels på savanner och halvöknar och då framförallt i Sydafrika, Namibia och Botswana. Här räknas de dock till skadedjur då de förstör jordbruksmark med sitt omfattande bobyggande med hålor. Men så här på behörigt avstånd kan jag inte annat än älska dessa små karaktärer. Kanske det började med Timon i Lejonkungen? En annan mycket omtyckt variant är de konstverk i brons av Maria Vallgren som finns i rondellen vid Ikearondellen här i Karlstad. Så söta står de på stenarna och håller utkik varje gång jag passerar, nja inte varje gång för de har varit så omtyckta att de blivit stulna. Ibland har de fått värmande halsdukar och små mössor vilket är en mycket bättre kärlekshandling till konstverken.

Om ni som mig är förtjust i dessa små pälsklädda figurerna så finns detta orginal finns att köpa via Galleri Mats Bergman Karlstad. De finns även att beställa som Fine Art Print gjorda på Hahnemuehle Photo papper 200 g. De finns i en begränsad upplaga på 20 st och är numrerade och signerade av mig. Storlek på bilden är 40x30cm och papperstorleken är 46x36cm. Det är bara att maila mig på annika.art@telia.com.

/Annika

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s